לתרומה

ושותפות באגודה

3042*

לייעוץ דיסקרטי

הפלה בשלב מתקדם

אם נכנסת להריון לא מתוכנן, איחרת לגלות זאת או שהתלבטת ממושכות מה לעשות, והגעת לשלבים מתקדמים מתוך מצוקה – חשוב שתדעי שאת לא לבד.

אנחנו כאן באגודת 'אפרת' בשבילך, והצוותים שלנו, שכוללים עובדות סוציאליות, פסיכולוגיות, רופאים ומתנדבות, כבר תמכו בנשים רבות שעברו את החוויה הקשה הזאת.

המשיכי לקרוא ותקבלי את כל המידע הרלוונטי, על מנת שתוכלי לממש את זכותך הבלעדית להחליט על גופך, ולבחור באופן מושכל מה לעשות.

הפלה בשלב מתקדם תהליך ושלבים עיקריים

מאיזה שבוע נחשבת ההפלה להפלה מאוחרת?

שוקלת לבצע הפלה בחודש חמישי, שישי או שביעי להריון? מבחינה משפטית-חוקית, הפלה בחודש שישי ואילך, כלומר בשבוע 24 להריון או בשלבים מאוחרים יותר, תיחשב להפלה מאוחרת, מפני שאותו השלב נחשב העובר ל'בר-חיות', ומסוגל להתקיים בכוחות עצמו מחוץ לרחם.

היות שכך, מגיל 24 שבועות להריון מחויבים הרופאים על פי חוק לתת טיפול רפואי מציל חיים לעוברים ולתינוקות, אלא אם כן התקבל אישור מטעמה של הועדה המיוחדת להפסקת הריון בשלבי חיות. לעומת זאת, מבחינה רפואית, הפלה נחשבת למאוחרת כבר משבוע 15 ואילך, עם סיומו של השליש הראשון להריון, על כל הסיכונים והסיבוכים שכרוכים בכך.

בהקשר זה חשוב לציין שהפלה בחודש שביעי או שישי ואילך (משבוע 24), היא לידה מוקדמת לכל דבר, מלבד העובדה שחיי העובר יופסקו באמצעות הזרקת תמיסת מלח או חומר רעיל, לפני שהוא נפלט מהרחם.

איך מתבצעת הפלה בשלבים המאוחרים של ההריון? 

התשובה לשאלה זו תלויה בשבוע ההריון בו את נמצאת: 

בין השבוע ה 15 עד 19

ניתן לבצע בחלק מהמקרים הפלה שמתחילה מהזרקת תרופה שגורמת להתכווצויות ברחם ולהיווצרותם של צירי לידה, ישירות אל שק מי השפיר.

בעקבות זאת, נגרמים צירי לידה שגורמים ליציאתו של העובר אל מחוץ לרחם, ולאחר מכן מבוצעת גרידה תחת הרדמה מלאה, כדי לוודא שלא נותרו שאריות מההריון בחלל הרחם. 

במקרים אחרים, נעשה שימוש באצה מיוחדת שמוחדרת לנרתיק, וסופחת נוזלים, או באמצעות מכשירים מיוחדים, על מנת לגרום להרחבה מלאכותית של צוואר הרחם, גם תחת הרדמה מלאה.

בהמשך, מוצא העובר באמצעות מלקחיים מהרחם, ומבוצעת גרידה.

בשני המקרים מדובר בהליך רפואי מורכב, כואב וממושך, שעשוי לקחת מספר ימים, וטומן בחובו סיכונים רבים, לרבות פגיעה בפוריות, נטייה להפלות וללידות מוקדמות של פג בהריונות בעתיד. 

בין שבוע 20 –  24 להריון

הליך ההפלה מתחיל מהזרקת תמיסת מלח או רעל על מנת לגרום להפסקת פעימות לבו של העובר, במקביל לנטילת תרופות לריכוך צוואר הרחם.

יום למחרת, יבוצעו הליכים להרחבה מלאכותית של צוואר הרחם, באמצעות מכשירים מיוחדים או על ידי החדרת אצה לנרתיק, במקביל לנטילת חומרים שגורמים להשראה מלאכותית של צירי לידה.

ישנם מקרים בהם עדיין קיימת אפשרות לשלוף את העובר המת מהרחם באמצעות מלקחיים תחת הרדמה מלאה. 

לאחר שבוע 24

לא ניתן לעבור הפלה, אלא אך ורק לידה מוקדמת, היות והצוות הרפואי מחויב על פי חוק לקחת את העובר לפגיה ולהעניק לו טיפול רפואי מציל חיים. 

לידות שקטות של עובר שחייו הופסקו באופן מלאכותי, מתקיימות בשלבים אלו רק בכפוף לאישור הועדה המיוחדת להפסקת הריון בשלבי חיות.

הועדה המיוחדת להפסקת הריון בשלבי חיות מאשרת הפלות לאחר שבוע 24 רק במידה ונמצאו על פי חוות דעתם של מומחים ותוצאות הבדיקות הרפואיות מומים קשים בעובר, או במקרים בהם המשך ההריון מסכן באופן ממשי את חייה או בריאותה, הגופנית או הנפשית, של האישה. 

 

מיעד נוסף על הפלה מאוחרת

מהם הסיכונים ותופעות הלוואי האפשריות בהפלה מאוחרת?

קיימת תמימות דעים בן הרופאים בנוגע לכך שרמת הסיכון בהפלה מאוחרת גבוהה בהרבה מאשר בהפסקת הריון המבוצעת בשלבים מוקדמים יותר.

במילים אחרות, רמת הסיכון לסיבוכים ונזקים רפואיים לאישה עולה ככל שגיל ההריון מאוחר יותר. 

להלן עיקר הסיכונים הטמונים בהפלה מאוחרת: 

  • רמת סיכון גבוהה לפגיעה בפוריות: מידת הסיכון לפוריות האישה בהפלה מאוחרת גבוהה יותר מאשר בהפלות בשלבים מוקדמים להריון, כי ההסתברות להיווצרותם של סיבוכים כמו זיהומים, ניקוב דפנות הרחם ומצבים רפואיים נוספים – עולה.  
  • עלייה משמעותית ברמת הסיכון ללידה מוקדמת של פג בהריון עתידי: הרחבתו המלאכותית של צוואר הרחם, הנדרשת כהכנה להפלה בשלבים המאוחרים, עלולה לגרום אצל לא מעט נשים לאי ספיקת צוואר הרחם. אי ספיקת צוואר הרחם היא אחד הגורמים להפלות חוזרות, ולידות מוקדמות של פג בהריונות עתידיים.
  • שכיחות גבוהה יותר של זיהומים ברחם: לאור היותה של הפלה מאוחרת פעולה מורכבת ואגרסיבית יחסית, היא עלולה בסבירות גבוהה יותר מאשר הפלות בשלבים מוקדמים לגרום לזיהומים ברחם. בכל מקרה של חום וכאבים ממושכים, חשוב מאוד לטפל בזמן, ולקבל אנטיביוטיקה, על מנת למנוע סיבוכים נוספים או פגיעה בפוריות האישה.
  • ניקוב דפנות הרחם: היות והרחם בשלבים מאוחרים יחסית להריון כבר מורחב במידה משמעותית, עולה רמת הסיכון לפגיעה בדפנות הרחם על ידי המכשירים המשמשים לריקון שאריות ההריון בעת גרידה. אמנם מקרים אלו מוצגים כנדירים, אך יכולים בהחלט לקרות, ובסבירות גבוהה יותר בגרידות שמבוצעות בשלבים מתקדמים להריון. ניקוב דופן הרחם מצריך אשפוז תחת השגחה, כשלעתים הנקב מתאחה מעצמו, אך ישנם מקרים בהם עלולים להיגרם נזקים חמורים לטווח הארוך, שאינם ניתנים לתיקון, ומסכנים את פוריות האישה ובריאותה.

  • ניקוב שלפוחית השתן והמעיים: בחלק מניתוחי הגרידה עלול הרופא המנתח לפגוע באמצעות המכשירים שמגרדים את שאריות ההריון רק לא ברחם עצמו, אלא גם באיברים סמוכים, כמו שלפוחית השתן והמעיים. רמת הסיכון לסיבוך מסוג זה עולה כאשר הרחם מורחב ודוחק הצידה את האיברים הסמוכים לו, כפי שקורה בהריונות המצויים בשלבים מאוחרים יחסית. סיבוכים אלו כרוכים בכאבים ותופעות לוואי קשות, נחשבים למצבי חירום רפואיים, ומחייבים ניתוח דחוף לתיקון הנזקים.
  • דימום אחרי הפלה והישארות של שאריות ההריון ברחם: דימום לאחר הפלה הוא חלק מצופה מתופעות הלוואי, אך לעתים ישנם מקרים בהם נותרות שאריות מההיריון ברחם, שגורמות לדימומים כבדים ומתמשכים. הסיכון לדימומים מתמשכים עולה כאשר מדובר בהפלה שהתבצעה בשלבים מאוחרים להריון, בגלל שההליך הרפואי אגרסיבי ומורכב יותר. מקרים אלו עלולים להיות כרוכים באיבוד דם רב ובסיבוכים, ומצריכים לעבור ניתוח גרידה חוזר.
  • כאבים בחזה והיווצרות של חלב בשדיים: לאחר הפלה המתבצעת בשלבים מאוחרים של ההריון, יגיב הגוף כמו לאחר לידה, מה שאומר שהשדיים מתחילות לייצר חלב. בהיעדר הנקה, החלב שנוצר עלול לגרום לגודש, כאבים ולדלקות בשדיים.
  • כאבים אחרי הפלה: כאבים באזור הרחם והבטן התחתונה הם חלק מתופעות הלוואי הצפויות אחרי הפלה, אך במקרה של כאב קשה או מתמשך, חשוב מאוד להיבדק כדי לוודא שלא מדובר בזיהום.
  • הקאות ובחילות: נשים רבות סובלות מהקאות ומבחילות במהלך ביצוע הפלה מלאכותית ואחריה.

איתך לאורך כל הדרך!

מלאי את הטופס ואנו נחזור אליך בהקדם!

השלכות נפשיות ודיכאון אחרי הפלה מאוחרת

 

ממחקרים מדעיים עולה שדיכאון אחרי הפלה שכיח מאוד, אף יותר מדיכאון לאחר לידה, שגם הוא נפוץ יחסית.

דיכאון עלול לקרות כתוצאה משילוב בין שינויים הורמונליים שמתרחשים אחרי הפסקת ההיריון לבין תחושות רגשיות קשות של אבל, אובדן, חרטה, אשמה, חרדה ובושה.

ככל שההיריון נמשך זמן רב יותר לפני ההפלה, ההתמודדות הנפשית עם הפסקתו היזומה עלולה להיות קשה יותר, ולהצריך פנייה לעזרה נפשית מקצועית. 

שאלות נפצות

נקלעת להיריון בלתי רצוי, מתוך המצוקה התלבטת וחלף זמן רב, ואת מתלבטת מה לעשות עכשיו? 

יש לך שאלות בנוגע להכרעה בין שמירה על ההריון לבין ביצוע הפלה? 

אנחנו כאן ב'אגודת אפרת' בשבילך! 

אנו מזמינים אותך ליצור עמנו קשר בכל שאלה אישית, ולהיעזר בצוותים שלנו, שכוללים נשים מנוסות שעברו דרך מה שאת עוברת עכשיו, רופאים, פסיכולוגיות ועובדות סוציאליות. 

הנה מספר שאלות נפוצות שנשים המצויות בהיריון לא רצוי בשלבים מתקדמים מרבות לשאול:

במרבית המקרים לאחר שבוע 24 להריון לא יתקבלו אישורים להפלות, במידה וניתן ליילד את העובר מבלי לגרום לנזקים בלתי הפיכים לאם.

על פי חוזר הרשמי בנושא ועדות להפסקת הריון בשלבי חיות מטעם משרד הבריאות: "בדרך כלל, סכנה לחיי האישה או חשש לנזק גופני או נפשי שיגרם לה, בעקבות הלידה, אין בו כדי להצדיק הפסקת חיי עובר בריא בשלב החיות, אם ניתן ליילדו חי מבלי לגרום נזק בלתי הפיך לאישה".

הפלה שמבוצעת ללא אישור חוקי מהועדה להפסקת הריון או בניגוד להמלצותיה הנה עבירה פלילית, שהעונש עליה נע בין קנס כספי גבוה מאוד לבין חמש שנות מאסר.

היות שמדובר בהליך שאינו מצוי בגבולות החוק, קיים היעדר מוחלט של הסדרה ופיקוח על הרופאים המבצעים הפלות בלתי חוקיות, מה שעלול לסכן באופן חמור וקריטי את חייה ופוריותה של האישה!

לאור מקרים טרגיים וחמורים שדווחו באמצעי התקשורת, של נשים שעברו הפלה בלתי חוקית וכמעט שילמו עליה בחייהן, מומלץ באופן חד משמעי להימנע מהליך מסוכן ופלילי זה.

בהחלט לא!

במדינת ישראל נהוג לבצע מספר רב של בדיקות הריון מגוונות, שעולה על המקובל בכל מדינה אחרת בעולם המערבי.

בדיקות הסקר, כשמן כן הן – מדובר בהליכים שנועדו לאתר את הנשים שלעובריהן רמות סיכון גבוהות יותר, מבחינה סטטיסטית לליקויים שונים, קלים או חמורים יותר.

רמות סיכון גבוהות הן מונח סובייקטיבי, שתלוי בהגדרות המקובלות, כשהגבול העליון מעליו הסיכון לתסמונת דאון נחשב גבוה, עומד בישראל על 1:380, אך במדינות אחרות, כדוגמת אנגליה מוגדר כ– 1:200.

גם סיכון סטטיסטי גבוה טומן בחובו סיכוי טוב ללידת תינוק בריא!

למשל, סיכון של 1:100, או 1%, משמעו שלכל 100 לידות בקרב נשים שקיבלו תוצאה כזו בבדיקות הסקר, ייוולדו 99 תינוקות בריאים לחלוטין!

במקרה זה כדאי לך להימנע מלהגיע למסקנות נמהרות, ולהיעזר בבדיקות אבחנתיות.

בדיקות אבחנתיות כוללות בדיקת NIPT, שהיא בדיקת דם לזיהוי תסמונות כרומוזומליות בקרב עוברים, אשר לה רמת אמינות שנעה בין 99% ל-99.9%, והיא אינה כרוכה בהליך פולשני.

עוד ניתן להסתייע בבדיקת מי שפיר לזיהוי תסמונת דאון ומחלות תורשתיות, שרמת אמינותה עומדת על 100%, בנוגע למחלות שמאובחנות באמצעותה, אך חושב להדגיש שהיא כרוכה בסיכון להפלה, ששיעורו מוערך בחצי אחוז מכלל הנבדקות.

ייתכן מאוד שהבדיקות הללו יראו שהחשש היה לשווא, והעובר שברחמך בריא לחלוטין.

אם נכנסת להריון לא רצוי ואת כבר בשלבים מתקדמים יחסית, דעי שהפלה היא לא המוצא היחיד!

את יכולה לשמור על ההיריון, וייתכן שהרצון להיות לאם, בין אם לראשונה או לילד נוסף, יתפתח בך בהדרגה לקראת הלידה ובימים הראשונים שאחריה.

יש לך גם אפשרות למסור את תינוקך לאימוץ לאחר הלידה, ולהעניק מתנה נפלאה לזוגות שסובלים מעקרות.

עוד עומדת בפנייך האפשרות לקבל תמיכה נפשית ואוזן קשבת, תמיכה כלכלית, ובמקרה הצורך גם חוות דעת רפואית שנייה מאגודת 'אפרת', בדיסקרטיות מוחלטת.

אנחנו כאן בשבילך!

איתך לאורך כל הדרך!

מלאי את הטופס ואנו נחזור אליך בהקדם!

איתך לאורך כל הדרך!

מלאי את הטופס ואנו נחזור אליך בהקדם!

3042*

חייגי אלינו לייעוץ דיסקרטי

בשבילך בוואצאפ

התחילי שיחה

[email protected]

כתבי לנו לאימייל

ליעוץ

דיסקרטי

איתך

בוואצאפ

דברי

איתנו

דילוג לתוכן