לתרומה

ושותפות באגודה

3042*

לייעוץ דיסקרטי

7 שאלות נפוצות על תהליך ההיריון

7 שאלות נפוצות על תהליך ההיריון

היריון ולידה הם אחד החלקים המופלאים בחיי האישה – וללא ספק גם אחד החלקים המספקים ביותר. מעטות הן החוויות שיכולות להשתוות לפלא יצירת החיים ולתחושה שמרגישה האם כאשר היא מרגישה את העובר בועט בתוך בטנה, או כאשר היא מחזיקה בידיה לראשונה את התינוק או התינוקת שלה.

אולם לצד כל אותם מרכיבים נהדרים בתהליך ההיריון – מדובר גם בתקופה מלחיצה ומורכבת בחיים. כדי להקל מעט על החששות ועל הדאגות, ריכזנו עבורכן שבע שאלות נפוצות על תהליך ההיריון והלידה – ושבע תשובות מלאות שיעזרו להפיג את הערפל סביב אי הוודאות.

מהו ניתוח קיסרי, מתי יש לבחור בו – והאם הוא מסוכן?

ניתוח קיסרי הוא הליך כירורגי במסגרתו מוציאים את התינוק דרך חתך שנעשה בבטן האם וברחמה. במילים אחרות, הרופאים מבצעים חתך בבטן ומוציאים דרכו את התינוק – כחלופה ללידה רגילה. התהליך הזה אולי נשמע מפחיד, אבל מדובר באחד הניתוחים הנפוצים ביותר כיום – ובישראל כ-20 אחוזים מהלידות נעשות במתכונת של ניתוח קיסרי. בארצות הברית הנתון הזה עומד על יותר מ-33 אחוזים!

מדובר בניתוח ותיק מאוד ששורשיו עוד בעת העתיקה, אולם בעשורים האחרונים הפרוצדורה הזו הפכה לבטוחה ביותר. שיעור הסיבוכים בעקבות הניתוח הקיסרי הוא נמוך ביותר – גם עבור האם וגם עבור העובר.

הסיבות לבחירה בניתוח קיסרי יכולות להיות בריאותיות – בעיה בעובר או סכנה לאם – או סיבות של העדפה אישית. ניתוח קיסרי יכול להיות מתוכנן מראש או דחוף. ככלל אצבע ניתן לומר שניתוח קיסרי מתוכנן הוא בטוח יותר מניתוח קיסרי דחוף – אך שניהם לרוב יעברו בשלום.

הסיבוכים האפשריים מניתוח קיסרי הם בעיקר סיבוכי הרדמה (בשל העובדה שהאישה מורדמת במהלך הניתוח), סיבוכי ניתוח רגילים כמו זיהום או דימום – וסיבוכים של פגיעה בעובר.

האם ניתן להשפיע על מין העובר?

אין אחת שלא שמעה על תרופת סבתא או שיטה "מובטחת" שתצליח לקבוע את מין העובר. למרות שזוגות רבים היו מעוניינים בפתרון שיבטיח להם בן או בת, המחקר הרפואי לא מכיר שום שיטה אמינה להשפיע על מין העובר.

הדרך היחידה לבחור את מין העובר היא בתהליך של הפריה חוץ גופית שכוללת אבחון כרומוזומלי של העובר – אבל מדובר בתהליך מסובך שאינו מומלץ לזוגות שאינם סובלים מבעיות פוריות.

מהי טפשת היריון?

נשים רבות מדווחות במהלך ההיריון על תופעות מוזרות של בעיות זיכרון, חוסר ריכוז, רגישות יתר ותחושה כללית של בלבול. מדובר בתופעה רפואית אמיתית ומוכחת שזכתה לכינוי "טפשת היריון".

ניתן להצביע על שורת גורמים שתורמים לטפשת ההיריון: לחץ נפשי וחרדה סביב הלידה, חוסר שינה, שינויים הורמונליים – ובראש ובראשונה מחסור באנרגיה למוח. במהלך ההיריון גופנו משקיע את רוב האנרגיה שלנו בעובר – וכך פחות אנרגיה מגיעה למוח.

בשורה התחתונה, אין מה לדאוג. טפשת היריון היא תופעה זמנית שאמורה לחלוף בתקופה שאחרי הלידה. ניתן לפנות לתזונאית שתמליץ על תפריט מיוחד להיריון שיסייע להתמודדות עם תופעות הלוואי – אך עדיף להקדיש כמה שיותר זמן למנוחה ולהאציל כמה שיותר משימות לאחרים.

מה הסכנות בהפלה מלאכותית?

הפלה מלאכותית היא הליך רפואי במסגרתו שמים קץ להיריון לפני הלידה – ומסיימים את חיי העובר. מעבר לשיקולים המוסריים וההלכתיים סביב הבחירה בהפלה מלאכותית, חשוב להכיר את הסיכונים הבריאותיים בהליך הזה.

בין תופעות הלוואי של הפלה ניתן למנות זיהום ברחם, דימום מוגבר, פגיעה ברחם או פגיעה בצוואר הרחם. נזקים אלו עלולים להוביל במקרים נדירים גם לסיכון בריאותי של חיי האם – ולעיתים קרובות יותר גם לפגיעה בפוריות ואף לעקרות ולחוסר יכולת להיכנס להיריון.

מהו זירוז לידה?

זירוז לידה הוא הליך שנועד לזרז את קצב הצירים ולהקדים את מועד הלידה בצורה מלאכותית. הליך זירוז הלידה יתבצע לרוב באמצעות חומר שנקרא פיטוצין – חומר שמופרש לרוב באופן טבעי בגוף על מנת לגרום לצירים. באמצעות הזרקת פיטוצין ניתן להגביר את פעילותו הטבעית של הגוף ולהקדים את הלידה. הליך זירוז לידה יעשה תמיד על דעת רופא ובאישור רפואי מוסמך.

איזה מזון אסור לאכול בהריון?

בכדי להגן על בריאות העובר ועל התפתחותו התקינה, יש להימנע ממספר סוגי מזון במהלך ההיריון. בין היתר מומלץ להימנע לחלוטין מצריכה של בשר נא או דגים לא מבושלים – כמו למשל בסושי, בקרפצ'יו או בסביצ'ה.

כמו כן, יש להקפיד על שטיפה מקיפה של פירות וירקות לפני אכילתם – על מנת להימנע מהכנסת רעלנים וחיידקים שונים לגוף. באופן גורף, אסור לצרוך במהלך ההיריון מוצרי חלב לא מפוסטרים, מיצים לא מפוסטרים (למשל בדוכני שייק ברחוב), סלטים ומנות חומוס קנויות, נבטים לא מבושלים – ומדגים שמכילים כמויות גדולות של כספית (כמו מקרל או דג חרב).

האם מותר לשתות אלכוהול וקפה או לעשן בזמן היריון?

בכל מה שקשור לאלכוהול או לעישון – התשובה הגורפת היא לא!

כל משקה אלכוהולי או עשן סיגריה שאנחנו מכניסות לגופנו מגיע גם אל העובר. בדיוק כמו שלא ניתן לתינוק בן שנה לעשן סיגריה או לשתות וודקה – כך אסור לנו לתת לתינוק שבבטן לצרוך את החומרים המסוכנים הללו. עישון סיגריות או שתיית אלכוהול בזמן היריון גורמים לנזקים התפתחותיים בלתי הפיכים, בין היתר לנזק מוחי, לבעיות נשימה או למוות של העובר.

חובה להימנע לחלוטין מאלכוהול ומסיגריות במהלך ההיריון – ועדיף לעשות זאת כבר משלב תכנון ההיריון. אין שום כמות מותרת – גם כוס יין אחת או סיגריה אחת יגרמו לנזק ודאי לתינוק.

בנוגע לקפה, חשוב לדעת שהחומר הפעיל בקפה – קפאין – מגיע גם הוא אל העובר. צריכה יתרה של קפאין עלולה לגרום להפלה או לבעיות התפתחותיות בקרב העובר. רופאים ממליצים להגביל את שתיית הקפה במהלך ההיריון לכוס קפה אחת ביום – לכל היותר שתיים. למרות זאת, עדיף להימנע מצריכת קפה לחלוטין.

מוצרים נוספים אשר מכילים קפאין הם תה, משקאות אנרגיה, קולה ושוקולד – ולכן עדיף להימנע גם מצריכה מוגברת שלהם.

סיכום

תהליך ההיריון אומנם נראה קשה ומורכב – אבל תמיד תזכרי שמדובר באחת החוויות הכי נפוצות בעולם. מיליארדי נשים עברו את התהליך הזה לפנייך – ומיליארדי נשים יעברו אותו אחרייך. במהלך ההיריון חשוב להקפיד על התזונה ולהימנע ממאמצים מיותרים – כדי לשמור על בריאות התינוק שבדרך וגם על בריאותך.

איתך לאורך כל הדרך!

מלאי את הטופס ואנו נחזור אליך בהקדם!

איתך לאורך כל הדרך!

מלאי את הטופס ואנו נחזור אליך בהקדם!

3042*

חייגי אלינו לייעוץ דיסקרטי

בשבילך בוואצאפ

התחילי שיחה

[email protected]

כתבי לנו לאימייל

ליעוץ

דיסקרטי

איתך

בוואצאפ

דברי

איתנו

דילוג לתוכן