הפלה בגרידה
כל מה שיש לקחת בחשבון לפני שתחליטי
אם נכנסת להריון לא רצוי, ואת שוקלת לעבור הפלה גרידה או שאיבה, ומחפשת דרכים להפסקת ההריון, וודאי ישנן שאלות רבות שמטרידות אותך:
מה זה גרידה, מהי הפלה בשאיבה, ומהם ההבדלים ביניהן? איך עושים גרידה ואיך מבוצעת הפלה באמצעות שאיבה? האם את צפויה לסבול מכאבים אחרי גרידה ומהם הסיכונים ותופעות הלוואי?
המשיכי לקרוא וקבלי את מלוא המידע האמין שחשוב לך לדעת לפני ההחלטה.
חשיבות ההחלטה מדעת על בסיס מידע אמין ומלא
באגודת 'אפרת' אנו מציבים את זכות האישה על גופה בראש סדר העדיפויות, ומבינים שאף אחת לא יכולה באמת לקבל החלטה מושכלת בלי מידע אמין ומלא.
על מנת לאפשר לך לממש את זכותך לבחור מה נכון לך, קיבצנו עבורך את מלוא האינפורמציה אודות תופעות הלוואי והסיכונים הרפואיים בתהליך גרידה, וסקירה של החלופות העומדות בפנייך.
הצעת עזרה כלכלית
לניתוח גרידה מספר שלבים עיקריים:
- הרחבה מקדימה של צוואר הרחם: שלב זה מתבצע בבית חולים, ללא הרדמה יום לפני הניתוח עצמו, באמצעות אצה למינרית שסופחת נוזלים או בעזרת מכשירים רפואיים ייעודיים למטרה זו, המכונים 'האגרים'. שיטה נוספת להרחבת צוואר הרחם היא באמצעות נטילת ציטוטק, כדור שגורם לכאבים חזקים ודימומים כבדים. ככל ששלב ההריון מתקדם – כך יידרשו שיטות אגרסיביות יותר להרחבת צוואר הרחם.
- צום, הכנה לניתוח והרדמה: ביום הניתוח על המנותחת להתאשפז, והיא תידרש להיות בצום, על מנת להכין את גופה להרדמה המלאה.
- הוצאת העובר ותוכן ההריון מהרחם: במהלך הניתוח עצמו, יוציאו הרופאים באמצעות מלקחיים את העובר, שק ההריון והשיליה מהרחם.
- גרידה: בשלב זה, ייעשה שימוש בכפית גרידה על מנת לסלק שאריות וכלי דם שנותרו מחלל הרחם ומדפנותיו.
- בדיקת אולטרא-סאונד, אשפוז להשגחה ויומיים מנוחה: מיד בתום הניתוח תעבור האישה בדיקת אולטרא-סאונד, על מנת לוודא שלא נותרו שאריות מההריון ברחמה, ותידרש להישאר בבית החולים למספר שעות השגחה. לאחר ההליך נדרשים יומיים של מנוחה מלאה.
ההבדל בין גרידה לשאיבה
שאיבה או שאיבת ואקום היא אחת הדרכים לעבור הפלה, אשר נבדלת מגרידה אך ורק בהיבט אחד: האופן בו מוציאים את העובר ואת התוכן ההריוני מהרחם.
במהלך שאיבה, במקום שהרופא יוציא את העובר, שק ההריון והשיליה באמצעות מלקחיים, הוא שואב אותם החוצה בעזרת צינורית המחוברת למכשיר שאיבה בעוצמה חזקה.
שאר השלבים, לרבות הצורך בהרחבה מקדימה של צוואר הרחם, צום, הרדמה מלאה וגרידה – זהים בין שתי השיטות.
היות שכך, מבחינה רפואית אין הבדלים בין שתי השיטות, כשלהפלה בשאיבה תופעות לוואי וסיכונים זהים לאלו הכרוכים בהפסקת הריון בגרידה.
חשוב גם להבין, שמעבר לפן הרפואי נטו, לעבור גרידה, שאיבה הפלה בכלל – זו חוויה טראומטית, שכרוכה ברגשות קשים של אבל, צער עמוק ולעתים גם דיכאון שמצריך עזרה מקצועית.
איתך לאורך כל הדרך!
מלאי את הטופס ואנו נחזור אליך בהקדם!
באלו שלבים של ההריון ניתן לבצע הפלה בגרידה ומתי בשאיבה?
הבחירה בין שיטות שונות להפלה מלאכותית מושפעת מגיל ההריון – כלומר ממספר השבועות שחלפו מאז הווסת האחרונה, בשקלול הערכות רפואיות על בסיס בדיקת אולטרא-סאונד.
מקובל במרבית המקרים שהפלה בשאיבת ואקום (ולאחריה גרידה לסילוק שאריות מהרחם) אפשרית לביצוע בין השבוע השמיני לשבוע ה-12 להיריון.
לעומת זאת גרידה רגילה בה מוציאים את העובר באמצעות מלקחיים מבוצעת לרוב בשלבים מאוחרים יותר להיריון, בין השבוע ה-13 ואילך, ולא יאוחר מהשבוע ה-22 (שלאחריו ניתן להספיק את ההריון רק בהליך לידה מוקדמת של עובר מת).
עם זאת, חשוב לציין שמדובר בהחלטה רפואית, שנתונה לשיקול דעתו של הרופא, בהתאם למצבה הרפואי של כל אישה, וכי דעותיהם של חלק מהרופאים בנושא עשויות להיות שונות במעט זו מזו.
גרידה סיכונים ותופעות לוואי
דיכאון לאחר הפלה, חרטה ועצב עמוק הם תופעת הלוואי השכיחה ביותר הנלווית להפסקת הריון מלאכותית, שלעתים עלולה להצריך סיוע נפשי מקצועי, אך בהחלט לא מדובר בתופעה היחידה.
ראוי לחזור ולהדגיש שלהפלה בשאיבה תופעות לוואי וסיכונים הזהים לתופעות לאחר גרידה.
לפנייך הסיכונים ותופעות הלוואי העיקריים הכרוכים בהפלה בגרידה או בשאיבה:
- פגיעה בפוריות: זיהומים, הצטלקויות של דפנות הרחם וניקוב דפנותיו, ואי ספיקת צוואר הרחם – כולם סיכונים שעלולים לפגוע בפוריות האישה, וכרוכים בניתוח הגרידה.
- זיהום רחמי: במהלך ניתוח הגרידה או לאחריו קיים סיכון להיווצרות זיהום בצוואר הרחם, ברחם עצמו או באגן, שעלול לפגוע בפוריות האישה.
- הצטלקות הרחם: בגרידה קיים סיכון להצטלקויות ברקמת הרחם, שעלולות לפגוע בפוריות האישה בעתיד.
- ניקוב דפנות הרחם: הסיכון לניקוב של דפנות הרחם במהלך ביצוע הגרידה עולה ככל שמדובר בהריון מתקדם יותר, ועלול לגרום לבעיות פוריות עתידיות.
- ניקוב שלפוחית השתן או המעי: העלייה בסיכון עם גיל ההריון נוגעת גם לניקוב איברים פנימיים הסמוכים לרחם, כמו שלפוחית השתן והמעיים, שעלול להוביל למצבי חירום רפואיים ולהצריך ניתוח לתיקון הנזק.
- סיכונים בהרדמה: כבכל ניתוח הכרוך בהרדמה מלאה, גם בגרידה קיים סיכון של תגובה אלרגית ואף שוק אנפילקטי מסכן-חיים כתגובה לחומרי ההרדמה.
- אי ספיקת צוואר הרחם: כתוצאה מהליך הרחבת צוואר הרחם באופן מלאכותי לפני ביצוע שאיבה או גרידה, עלולה להיגרם אי ספיקה, שעלולה להוביל להפלות, או ללידות מוקדמות של פגים בהריונות עתידיים.
- דימום אחרי גרידה המחייב ניתוח תיקון: דימום כבד במהלך הימים ולעתים גם השבועות שלאחר ביצוע הגרידה הנו תופעת לוואי צפויה, אך לעתים נגרם אובדן דם מתמשך, המחייב ניתוח לתיקון הנזק על ידי קשירה או צריבה של כלי הדם המדמם.
- כאבים אחרי גרידה: כאבים באזור הרחם והבטן התחתונה הם חלק מתופעות הלוואי הצפויות אחרי גרידה, אך במקרה של כאב קשה או מתמשך, חשוב מאוד להיבדק כדי לוודא שלא מדובר בזיהום.
- הקאות ובחילות: נשים רבות סובלות מהקאות ומבחילות במהלך ביצוע הגרידה ולעתים גם אחריה.
שאלות נפוצות
נקלעת להיריון לא רצוי ואת מתלבטת?
יש לך שאלות בנוגע להכרעה בין ההריון לבין ביצוע הפלה בגרידה?
אנחנו כאן ב'אגודת אפרת' בשבילך!
אנו מזמינים אותך ליצור עמנו קשר בכל שאלה אישית, ולהיעזר בצוותים שלנו, שכוללים נשים מנוסות שעברו דרך מה שאת עוברת עכשיו, רופאים, פסיכולוגיות ועובדות סוציאליות.
הנה מספר שאלות נפוצות שנשים שנקלעו להיריון לא רצוי ושוקלות לעבור גרידה מרבות לשאול: